Onze Werkwijze

Indien bewind wenselijk is, wordt er een aanvraag voor beschermingsbewind opgesteld en verstuurd naar de rechtbank. De kantonrechter zal u vervolgens uitnodigen om uw verhaal te horen. Als u een begeleider heeft mag uw begeleider meenemen naar de zitting. Uiteraard zal de bewindvoerder van ProFin Bewind ook aanwezig zijn. Als de rechter het beschermingsbewind uitspreekt zult u tussen 2 á 3 weken de beschikking van de benoeming ontvangen.

Nadat de beschikking van de rechtbank binnen is, zal uw bewindvoerder beginnen met inventariseren van uw goederen en financiën om te kunnen bepalen op welke wijze uw financiële situatie in evenwicht kunnen krijgen. Ook gaan wij na of u alle inkomensvoorzieningen waar u recht op heeft ontvangt en nemen dat mee in de inventarisatie. Als er sprake is van een schuldenpositie dan maken we een aanvullend plan om dit op te lossen. Aan het eind van de inventarisatie wordt uw leefgeld voor de komende tijd bepaald.

Na de inventarisatie wordt een budgetplan opgesteld door uw bewindvoerder. Een budgetplan geeft een duidelijk beeld hoe uw financiën beheerd zullen worden. Bij wijzigingen in de inkomsten en uitgaven wordt het budgetplan aangepast.

Binnen 3 maanden na aanvang van de onderbewindstelling, ProFin Bewind een boedelbeschrijving van u opstellen en indienen bij de rechtbank. Deze inventarisatie bestaat uit een omschrijving van alle inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen. De boedelomschrijving wordt voor de indiening door u getekend. Als de bewindvoerder inschat dat uitleg van de boedelbeschrijving lastig te begrijpen is, zal de bewindvoerder dit samen met u en begeleider en/of familielid bespreken.

Bij aanwezigheid van registergoederen zal de bewindvoerder zorgdragen voor een aantekening van de onderbewindstelling in het openbaar register (kadaster).

Uw bewindvoerder zal een beheer- en leefgeldrekening voor u openen. De beheerrekening is waaruit uw bewindvoerder alle financiën zal beheren en leefgeld zal overmaken naar uw leefgeldrekening. Een leefgeldrekening is een betaalrekening waar u als betrokkene zelf uitgaven mee mag verrichten voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding of andere benodigdheden. U krijgt via uw inlogportaal de mogelijkheid om inzicht te krijgen over beide rekeningen. Tevens zal er een spaarrekening geopend worden.

Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden in het voorgaande jaar. De bewindvoerder stelt jaarlijks dit overzicht op aan de hand van de checklist dat door de rechtbank is opgesteld. Zodra het is opgesteld wordt de rekening en verantwoording verstuurd naar de kantonrechter. Zo controleert de kantonrechter dat uw financiën naar behoren wordt beheerd door de bewindvoerder.

Beschermingsbewind kan voor een bepaalde of onbepaalde tijd ingesteld. Dit is afhankelijk van de reden voor beschermingsbewind. Bijvoorbeeld als iemand een verstandelijke beperking heeft zal beschermingsbewind normaliter voor onbepaalde tijd zijn. Als iemand wegens schulden in de beschermingsbewind zit en alle schulden zijn afgelost en zelfredzaamheid kan aantonen, kan beschermingsbewind beëindigd worden. Indien er sprake is van agressie/niet nakomen van samenwerkingsafspraken kan beschermingsbewind beëindigd worden. Om beschermingsbewind te beëindigen zal er een schriftelijk verzoek bij de kantonrechter ingediend moeten worden. De kantonrechter zal de aanvraag in behandeling nemen en vervolgens een beslissing, waarna een beschikking wordt verstuurd.